„Pentru prevenția diabetului zaharat de tip 2, este importantă scăderea grăsimii viscerale (cea de pe organele abdominale), întrucât acest tip de grăsime se asociază cu o rezistență crescută la insulină. Pentru aceasta este necesară nu numai limitarea carbohidraților la persoanele sedentare, dar și a totalului de grăsimi care duc la anumite persoane la o adipozitate predominant abdominală.
Dieta mediteraneană este recomandată pentru scăderea riscului cardiometabolic, ceea ce înseamnă consumul de pește, ulei de măsline, avocado, legume, fructe, nuci, leguminoase și paste integrale, și mai puțin de carne roșie, branză grasă și zahăr”, spune pentru Gândul medicul Andra Avramescu de la clinica Regina Maria.
Fibrele conținute în fructe, legume crude, dar și cele din paste integrale ajută la scăderea indicelui glicemic, „adică la reducerea absorbției de carbohidrați, implicit a stimulării de insulină. Se vor prefera deci alimentele bogate în fibre, gătite sănătos (astfel încât să nu își piardă fibrele) împreună cu grăsimi sănatoase (din pește, ulei de măsline, avocado, semințe)”, subliniază pentru Gândul medicul Anda Avramescu.